De 5 fases van rouwverwerking
Als jij of jouw naaste de diagnose ziekte van Parkinson krijgt is dat een grote schok. Het zal misschien een tijdje duren voordat je het een plek kunt geven en weer naar de toekomst kunt gaan kijken. Voor veel mensen is het krijgen van een dergelijke diagnose een reden voor rouw. Rouw om de dingen die misschien niet meer kunnen, rouw om het verlies van plannen en dromen.
Mensen die rouwen gaan over het algemeen door vijf fases van rouwverwerking heen:
1. Ontkenning
Een natuurlijk reactie: bij slecht nieuws probeert de geest het in de eerste instantie geheel of gedeeltelijk te ontkennen. Je vertelt jezelf dat het allemaal wel mee zal vallen of heeft twijfels over de diagnose. Het kan toch niet echt zo zijn dat jij de ziekte van Parkinson hebt?
NB bij echte twijfel over de diagnose is het altijd mogelijk en raadzaam een second opinion aan te vragen. Je kunt dit regelen via jouw neuroloog.
2. Boosheid
Je bent boos. Waarom is jou dit overkomen? Waarom nu? Het is niet eerlijk! Je bent misschien boos op het lot, de wereld, zelfs op God.
3. Vechten
Je wilt in actie komen, er iets aan doen! Je gaat misschien gezonder eten, meer sporten, of je struint het internet af op zoek naar experimentele behandelingen. Veel van deze dingen zijn goed voor jouw algemene conditie en zeker aan te raden. Pas echter op dat je niet teveel tijd of geld steekt in zaken die niet bewezen zijn.
4. Verdriet
In deze fase komt het besef dat de diagnose echt waar is, en dat er weinig is dat je kunt doen om dit te veranderen. Je kunt daar heel erg verdrietig om zijn. Ga het verdriet niet uit de weg, maar deel het met anderen.
5. Aanvaarding
De diagnose krijgt steeds meer een plekje. Je merkt dat er nog heel veel kan en dat je nog steeds van het leven kunt genieten, al is het met beperkingen. Je kunt weer vooruit kijken en plannen maken.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.