Verlies reuk/smaak bij parkinson
Een veel voorkomend verschijnsel van de ziekte van Parkinson is een reukstoornis. Ongeveer 70 tot 90% van de patiënten met parkinson verliezen hun reukzin. De verslechtering van het reukvermogen ontstaat vaak in de beginstadia van de ziekte; soms zelfs al jaren voordat er andere symptomen zichtbaar zijn. Maar hoe komt het dat de ziekte van Parkinson gepaard gaat met een verlies van geur? Bij het ruiken speelt de neurotransmitter dopamine een belangrijke rol. De ziekte van Parkinson tast juist de aanmaak van dopamine in de hersenen aan.
Een reukstoornis kan invloed hebben op smaakbeleving. Verminderde en/of veranderde smaak en verminderde reuk vaak samen voor. Gevolg kan zijn dat men minder eetlust heeft waardoor men afvalt. Heb je last van verminderde eetlust? Bekijk de tips om beter en makkelijker te eten. Daarnaast is er een speciaal kookboek ‘Lekker eten met parkinson’ waarin leuke recepten en adviezen staan. Heb je meer behoefte aan persoonlijk advies? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerde diëtist. De diëtist kan met je meedenken om het eten smakelijker te maken en je ook adviseren zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.