Maak kennis met Hendrieke

Ervaring mantelzorg en parkinson Hendrieke
  • 76 jaar (vrouw)
  • Getrouwd met Andre (80 jaar). Hij is 6 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson en kreeg een TIA
  • Houdt van breien en lezen
  • Ik geniet van kleine dingen

Hendrieke en haar man ondernamen altijd veel samen. Zo deden ze vrijwilligerswerk, waren actief voor de kerk en zaten bij allerlei clubjes. Het viel de kinderen als eerste op dat Andre moeilijk liep. De diagnose parkinson werd al snel gesteld. Door de jaren heen ging hij langzaam achteruit. Vooral fysiek. 3 jaar geleden kreeg Andre ook een TIA waardoor hij in een rolstoel terecht kwam. Hendrieke staat altijd voor haar man klaar. Ze krijgt meerdere keren per dag ondersteuning van de thuiszorg. Al gaat Hendrieke nu niet meer vaak op pad, ze kan zich thuis prima vermaken met breien en handwerken en er komen veel mensen over de vloer.

Hendrieke vertelt over hoe het is om te zorgen voor een ander

Stapje voor stapje

Door de jaren heen ben ik steeds meer voor mijn man gaan zorgen. Dat ging heel geleidelijk. In het begin kon hij alles nog zelf. Toen ging hij slechter lopen. Eerst liep hij nog met de rollator, maar nu zit hij in een rolstoel. Ik ging hem steeds meer helpen met de dagelijkse dingen. Eerst hielp ik alleen met knoopjes vastmaken, Maar later moest ik hem helpen met wassen en douchen. Ik kan dat gelukkig nog. Ik kan mijn man niet lang alleen laten, dat durf ik niet. Ik vind het zwaar dat ik altijd voor mijn man moet klaarstaan.

Hulp

Tegenwoordig krijgt mijn man meerdere keren per dag thuiszorg. Dat is erg fijn. Ik heb ook veel gehad aan een fysiotherapeut gespecialiseerd in parkinson. En ik heb goede herinneringen aan een verpleegkundige van de thuiszorg. Die heeft mij veel tips gegeven over het gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Bijvoorbeeld over een sta-lift en het gebruik van een glijzeil.

Taken overnemen

We wonen in een buitengebied met een grote tuin. In het begin onderhield mijn man de groentetuin en snoeiden we samen de heg. Nu helpt mijn zoon hierbij. Sinds mijn man de trap niet meer op kan, doe ik ook de administratie en de betalingen.

Geniet van de kleine dingen

Parkinson komt en dan ga je ermee om. We zitten in de leeftijd dat alle vriendinnen en vrienden wat krijgen. Ik ben daar heel nuchter in. Kijk maar niet te ver vooruit. Ik kijk uit naar de mooie dagen die er weer aankomen, dan kunnen we weer met de rolstoel naar buiten. En ik geniet dan van elk moment.

Maak ook kennis met…

Ervaring mantelzorg en parkinson Ruud
Ruud
Lees je goed in! Verdiep je goed in de materie en praat er samen over. Dat helpt ook om elkaar te begrijpen Kom meer te weten over Ruud
Ervaring mantelzorg en parkinson Rayan
Rayan
Ze is niet meer dezelfde persoon. Haar zelfvertrouwen neem af en ze mist de wilskracht. Dat speelt ook door op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Kom meer te weten over Rayan
Ervaring mantelzorg en parkinson Annet
Annet
We gaan altijd met z’n tweeën naar de afspraak. We bereiden dit samen voor. Het gesprek gaat uitsluitend over mijn man en zijn ziekte. Kom meer te weten over Annet
Ervaring mantelzorg en parkinson Rayan
Rayan
  • 70 jaar (man)
  • Getrouwd met Madeleine (65). Zij werd 3 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
  • Sport graag en geeft les aan vluchtelingen
  • Ik luister veel podcasts over parkinson
Lees interview met Rayan
Ervaring mantelzorg en parkinson Ruud
Ruud
  • 68 jaar (man)
  • Getrouwd met Marja (66). Zij werd 5 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
  • Gepensioneerd buschauffeur. Rijdt zo af en toe nog een rit
  • Het is belangrijk om er samen over te blijven praten
Lees interview met Ruud
Ervaring mantelzorg en parkinson Annet
Annet
  • 68 jaar (vrouw)
  • Getrouwd met Harry, 80 jaar. Diagnose parkinson is 7 jaar geleden gesteld
  • Ze sporten samen, ook schildert en naait ze graag
  • Het is hard werken
Lees interview met Annet
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp

Parkinson en mantelzorg
Sommige mensen met de ziekte van Parkinson, kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Denk aan mantelzorg: hulp van mensen in de omgeving wanneer er extra ondersteuning nodig is. Wat mantelzorgen precies inhoudt en hoe je als mantelzorger de juiste zorg kan bieden, lees je hier.
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast