Stimulatie van de hersenen (DBS)

DBS staat voor Deep Brain Stimulation, oftewel diepe hersenstimulatie. Bij DBS worden via elektroden elektrische impulsen gegeven aan de gebieden van de hersenen waar de beweging wordt geregeld. Dit helpt deze hersengebieden weer beter te laten functioneren, zodat bepaalde parkinsonklachten afnemen.

DBS

Hoe werkt DBS?

Om de hersenen goed te kunnen stimuleren, worden elektroden geplaatst in de hersenen. Dit wordt gedaan via een gaatje in de schedel. De elektroden zijn via een draadje verbonden met een stimulator (een soort pacemaker) die onder de huid van de borstkas of buik wordt geplaatst. De stimulator geeft constant stroomstootjes af die de hersenen helpen om de bewegingen beter te reguleren. Hierdoor komen de on/off-episodes minder voor en zijn ze minder heftig. Ook andere parkinsonklachten kunnen verminderen, zoals beven. Naast DBS moet je wel gewoon medicijnen blijven gebruiken, maar de dosering van die medicatie kan vaak wel omlaag.

Hoe verloopt de behandeling?

je moet eerst een screening ondergaan om te zien of je in aanmerking komt voor DBS. De arts zal uitgebreid met jou praten, er zal een hartfilmpje en een hersenscan worden gemaakt en jouw bloed zal worden gecontroleerd. Als je in aanmerking komt voor de behandeling, wordt je op een wachtlijst geplaatst.

Op de dag van de operatie krijg je eerst een frame op jouw hoofd aangemeten; dit is een raamwerk waarmee de neurochirurg precies kan zien waar de elektroden moeten worden ingebracht. Daarna wordt er nog een hersenscan gemaakt en mag je naar de operatiekamer. De operatie wordt gedaan terwijl je wakker bent, zodat jouw neuroloog kan testen wat het effect is van de elektroden op jouw bewegingen. Soms is het ook mogelijk om de operatie onder volledige narcose te ondergaan. Bespreek met jouw arts wat de mogelijkheden zijn. De hersenen zijn ongevoelig voor pijn, dus dit voelt je niet. Als de elektroden zijn geplaatst, wordt ook de stimulator op de borstkas of de buik geplaatst. Dit gebeurt onder narcose. Meestal kan je na vijf dagen weer naar huis. In de periode na de plaatsing van de elektrodes wordt de optimale instelling gezocht. Dit kan enkele maanden duren.

Nadelen en bijwerkingen van DBS

De belangrijkste bijwerkingen zijn verbonden aan de hersenoperatie: er is een kans op schade aan de hersenen, zoals een bloeding, geheugen- of gedragsproblemen of problemen met praten. Sommige van deze bijwerkingen kunnen overgaan als de elektroden worden verwijderd, maar sommige zijn permanent.

Niet altijd geschikt

Om voor DBS in aanmerking te komen, moet je in goede conditie zijn en geen last hebben van psychiatrische problemen zoals depressie of dementie.

Bespreek met jouw arts of DBS voor jou de beste behandeling is.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Toediening via de huid (foslevodopa)
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast