Tremor bij parkinson

tremor

Wat is een tremor?

Het schudden, beven of trillen van een ledemaat wordt een tremor genoemd. Het overgrote deel van de mensen met parkinson heeft een tremor. Het is vaak een van de eerste symptomen die opvallen. De tremor begint altijd aan één kant van het lichaam. Meestal is het in één bepaald lichaamsdeel. Een tremor kan optreden in verschillende lichaamsdelen, zoals een arm, hand, been en soms zelfs ook de kin of tong. Vaak ontstaat een tremor spontaan en kan daarna ook vanzelf weer weggaan.

Wanneer treedt een tremor op?

Het trillen is vaak vooral aanwezig als je het lichaamsdeel niet gebruikt. Echter kan het kan ook optreden als je een beweging maakt zoals het drinken van een glas water. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn in het dagelijks leven. Veel mensen vinden het een vervelende klacht.

Er zijn verschillende factoren die een tremor kunnen doen toenemen. Stress is hiervan de opvallendste factor. Maar ook zijn er aanwijzingen dat het trillen kan toenemen wanneer de persoon zich concentreert op een taak die veel hersencapaciteit vraagt, bijvoorbeeld rekenen.

Wat kan je doen tegen een tremor?

Als je last heeft van een tremor in rust kan het soms helpen om in een kleine bal of pen te knijpen omdat dit de trilling af kan laten nemen. Medicijnen die helpen tegen de ziekte van Parkinson kunnen vaak de tremor ook verminderen hoewel er wel onderlinge verschillen bestaan in de werkzaamheid.

Aan de andere kant zijn er ook medicijnen (zoals medicijnen tegen epilepsie) die het trillen juist kunnen versterken.
Het is goed om klachten van trillen die je als vervelend ervaart te bespreken met jouw neuroloog. Er kan dan gekeken worden of er iets aan te doen is.

Wat kan je nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of vul de parkinson gesprekshulp in om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Stijfheid en rigiditeit bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast