Tremor bij parkinson
Wat is een tremor?
Het schudden, beven of trillen van een ledemaat wordt een tremor genoemd. Het overgrote deel van de mensen met parkinson heeft een tremor. Het is vaak een van de eerste symptomen die opvallen. De tremor begint altijd aan één kant van het lichaam. Meestal is het in één bepaald lichaamsdeel. Een tremor kan optreden in verschillende lichaamsdelen, zoals een arm, hand, been en soms zelfs ook de kin of tong. Vaak ontstaat een tremor spontaan en kan daarna ook vanzelf weer weggaan.
Wanneer treedt een tremor op?
Het trillen is vaak vooral aanwezig als je het lichaamsdeel niet gebruikt. Echter kan het kan ook optreden als je een beweging maakt zoals het drinken van een glas water. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn in het dagelijks leven. Veel mensen vinden het een vervelende klacht.
Er zijn verschillende factoren die een tremor kunnen doen toenemen. Stress is hiervan de opvallendste factor. Maar ook zijn er aanwijzingen dat het trillen kan toenemen wanneer de persoon zich concentreert op een taak die veel hersencapaciteit vraagt, bijvoorbeeld rekenen.
Wat kan je doen tegen een tremor?
Als je last heeft van een tremor in rust kan het soms helpen om in een kleine bal of pen te knijpen omdat dit de trilling af kan laten nemen. Medicijnen die helpen tegen de ziekte van Parkinson kunnen vaak de tremor ook verminderen hoewel er wel onderlinge verschillen bestaan in de werkzaamheid.
Aan de andere kant zijn er ook medicijnen (zoals medicijnen tegen epilepsie) die het trillen juist kunnen versterken.
Het is goed om klachten van trillen die je als vervelend ervaart te bespreken met jouw neuroloog. Er kan dan gekeken worden of er iets aan te doen is.
Wat kan je nog meer doen?
Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.
Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.