Parkinson en sporten

Sporten heeft een positief effect op de gezondheid. Sport en beweging helpt om het gewicht op peil te houden, maar ook om de coördinatie, balans, kracht en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het is daarom aan te raden dat mensen met parkinson regelmatig sporten en bewegen.

Geschikte sporten bij parkinson

Sporten met parkinson: zowel fysiek als mentaal gezond

Naast fysieke gezondheid is sporten ook goed voor de mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat sporten en bewegen met parkinson een positieve invloed heeft op verschillende mentale functies. Denk hierbij aan functies als aandacht, denken, geheugen en stemming. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen moeite krijgen met deze functies. De klachten die daarmee gepaard gaan worden niet-motorische symptomen genoemd. Onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen kan helpen bij het verbeteren van deze mentale functies.

Het is van essentieel belang dat je op een zo veilig mogelijk manier sport. Het is raadzaam om voordat je gaat sporten dit eerst met jouw huisarts, neuroloog of fysiotherapeut te bespreken. Er kan gekeken worden of er rekening gehouden moet worden met andere aandoeningen, maar ook of er bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen zijn.

Welke sporten zijn geschikt voor mensen met parkinson?

Voor mensen met parkinson is het vooral aan te raden om sporten te beoefenen die een positief effect hebben op evenwicht, balans en flexibiliteit. Hieronder worden enkele voorbeelden beschreven van sporten die geschikt zijn voor mensen met parkinson:

Yoga

Yoga heeft verschillende voordelen voor mensen met parkinson. Het versterkt het lichaam, verbetert flexibiliteit en maakt de spieren rekbaar en soepel. Hierdoor verbetert de mobiliteit en balans. Dankzij de rustgevende oefeningen waarbij wordt afgewisseld met in- en ontspanningsoefeningen, is het ook erg kalmerend. Yoga heeft een positief effect op de houding en dagelijkse bewegingen.

Pilates

Pilates is net zoals yoga een goede sport voor de motoriek, houding en dagelijkse bewegingen. Het leert je de mogelijkheden van je spieren en gewrichten kennen en is vooral goed voor de kleine balans spieren. Daarnaast is het goed voor het uithoudingsvermogen van je spieren en draagt het bij aan de stabiliteit en flexibiliteit van je lichaam.

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Fit blijven is mijn manier om de regie te pakken over mijn leven met parkinson. Na de diagnose wilde ik vooral geen ‘dood plantje’ worden.

Tai Chi

In eerste instantie zul je er zelf misschien niet op komen, maar Tai Chi is een zeer geschikte sport voor mensen met parkinson. Het draagt bij aan het verbeteren van coördinatie, flexibiliteit en evenwicht. Zo stimuleert Tai Chi het zenuwstelsel en verbetert het de bloedsomloop en ademhaling. Ook kan Tai Chi zorgen voor minder stijfheid in de spieren en een betere balans.

Nordic Walking

Nordic Walking, wandelen met speciale wandelstokken, kan helpen bij het verbeteren van evenwicht. Dankzij de wandelstokken word je gestimuleerd om rechter te lopen en train je ook de rug- en armspieren mee. Je zult merken dat je houding en stabiliteit zullen verbeteren. Daarnaast train je door middel van het wandelen je conditie, kracht en coördinatie.

Dansen

Dansen helpt bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het heeft een gunstig effect op het humeur, zorgt voor meer zelfvertrouwen en draagt bij aan een goede balans. Sterker nog, bij het oefenen van dansbewegingen moet je je aandacht erbij houden en je geheugen gebruiken. Het is voor veel mensen met parkinson dan ook een fijne manier om zowel lichamelijk als geestelijk bezig te zijn.

Boksen

Boksen is waarschijnlijk ook niet de eerste sport die bij je opkomt. Toch is dit een uiterst geschikte sport voor mensen met parkinson. Tijdens het boksen focus je jezelf op snelheid en kracht. Daarnaast is het erg goed voor het uithoudingsvermogen, het evenwicht, de balans en de spieren.

Welke sport is geschikt voor jouw lichaam?

Naast dat het belangrijk is dat je een sport doet welke je leuk vindt, is het natuurlijk ook fijn om een sport te zoeken die goed aansluit bij jouw lichaam. Vraag of jouw fysiotherapeut, parkinson verpleegkundige of huisarts dit met jou op een rijtje wil zetten. Tijdens het gesprek kunnen jullie samen de volgende aandachtspunten doornemen:

  • Wat voor soort beweging wil je graag blijven doen?
  • Waar liggen jouw mogelijkheden en beperkingen?
  • Wat kan je doen om thuis meer beweging te krijgen?
  • Wil je één-op-één sporten of liever in groepsverband bewegen?
  • Lijkt het je leuk om deel te nemen aan een sportgroep voor mensen met parkinson?

Lees ook de tips om meer te bewegen.

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Het gaat er vooral om dát je beweegt
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Beweging bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast