Parkinson en ergotherapie

Bij mensen met de ziekte van Parkinson gaan sommige dagelijkse handelingen steeds lastiger. Denk aan aankleden, schrijven, eten maken of zelfs gewoon bewegen in huis. Ergotherapie helpt je omgaan met deze klachten. Ergotherapeuten richten zich op het verbeteren van je zelfstandigheid in het dagelijks leven. Zij kijken samen met jou welke hulpmiddelen daarbij kunnen helpen en doen bijvoorbeeld aanpassingen in je woning. Hierdoor wordt het makkelijker om met je klachten om te gaan. Lees verder om te ontdekken hoe ergotherapie je kan helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

Ergotherapie

Waarom ergotherapie bij parkinson?

Een ergotherapeut helpt je met de dagelijkse dingen die nu moeilijk zijn. Je huisarts of neuroloog kan je verwijzen naar een ergotherapeut. Tijdens een intake zal de ergotherapeut jouw klachten beoordelen. Samen werk je vervolgens aan oplossingen die zijn aangepast aan jouw behoeften en mogelijkheden. De ergotherapeut kijkt met name naar hoe je hulpmiddelen kan gebruiken of jouw omgeving anders kan inrichten om je te helpen met je klachten. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met lopen, kan de ergotherapeut je helpen door je te leren lopen met een rollator en eventuele drempels in je huis weg te nemen. Ook zijn er verschillende aanpassingen in huis mogelijk wanneer je vaak valt. Denk hierbij aan het weghalen van kleedjes, het installeren van wandbeugels en een douchestoel. Zo kun je blijven doen wat je altijd deed, maar dan op een nieuwe manier. We vertellen hieronder meer over hoe een ergotherapeut je kan ondersteunen in verschillende situaties.

Makkelijker aan en uitkleden

Kleding aantrekken kan een uitdaging zijn door motorische klachten. Misschien zijn knopen en ritsen lastig. De ergotherapeut kan meedenken om tot slimme oplossingen te komen. Denk aan kleding met makkelijke sluitingen of schoenen met speciale veters die niet gestrikt hoeven te worden. De ergotherapeut laat je ook zien hoe je handige hulpmiddelen gebruikt, zoals een 'aankleedstok' of 'ritsaantrekker'. Hiermee kun je zelf je broek aantrekken of je rits dichtdoen.

Je huis handiger maken

De ergotherapeut kijkt samen met jou naar de looproutes in je huis en of daar obstakels staan. Waar kun je je makkelijker bewegen? Waar zijn aanpassingen nodig, zodat je minder snel valt? Misschien zijn er drempels of kleedjes die weg kunnen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met je rollator of scootmobiel je huis in komen en makkelijker door je woning heen bewegen. Het kan ook zo zijn dat je betere verlichting nodig hebt, zodat je alles beter ziet en dus ook minder snel struikelt.

Er zijn nog meer speciale hulpmiddelen om vallen te voorkomen. Denk aan valbeugels bij bijvoorbeeld je toilet. Of een douchestoel om vallen te voorkomen in de douche. Samen met de ergotherapeut vind je aanpassingen die passen bij jouw woning.

Eenvoudiger eten en koken

Eten klaarmaken en zelf eten kan moeilijk zijn als je parkinson hebt. De ergotherapeut denkt met je mee om dit eenvoudiger te maken. Het kan bijvoorbeeld helpen om met speciaal bestek te eten dat niet uit je handen glijdt. Of hoe je potten en pannen gebruikt die lichter zijn in gewicht, waardoor koken makkelijker gaat. Misschien is een antislipmatje op je aanrecht een goed idee. Zo blijven je spullen beter staan wanneer je iets klaarmaakt. De ergotherapeut kijkt ook naar hoe je kunt zitten tijdens het eten. Zo zit je in een juiste houding die ervoor zorgt dat je je minder snel verslikt in je eten. Gaat kauwen of slikken lastig? Dan kan de ergotherapeut samenwerken met een logopedist om je hiermee te helpen.

Parkinson ervaringen Ingrid
Ingrid 48 jaar (vrouw)
Dyskinesie overvalt me soms ook ineens als ik druk bezig ben. Bijvoorbeeld tijdens het eten; dan valt mijn mes ineens hard op tafel.

Veilig bewegen

De ergotherapeut helpt je om de kans op vallen te voorkomen. Je leert onder andere veilige routes door je huis en krijgt tips over hoe je opstaat uit een stoel of uit bed. Ook helpt de ergotherapeut je met verschillende oefeningen om je balans te houden. Dit zorgt ervoor dat je veilig kunt blijven bewegen in je eigen omgeving. Je partner of mantelzorger kan ook betrokken worden bij de behandeling. Hoe kan hij/zij jou helpen om veilig te blijven bewegen? En hoe blijven jullie samen actief? De ergotherapeut geeft advies om samen een goede balans te vinden.

De ergotherapeut weet ook veel van handige apparaten die je helpen met bewegen. Je hebt bijvoorbeeld apparaten om problemen met lopen op te lossen, zoals plotseling stoppen of ‘bevriezen’. Dit apparaat draag je bij je en geeft een ritmisch geluid of trilling af, wat je helpt om je aandacht te verleggen. In plaats van automatisch te lopen, concentreer je je op het bewust zetten van stappen op het ritme van dit geluid of deze trilling. Dit kan je helpen bij het lopen en de controle over je bewegingen terug te krijgen.

Starten met ergotherapie bij parkinson

Wil je beginnen met ergotherapie? Je hoeft dit niet alleen te doen. Overleg het eens met je huisarts of neuroloog. Zij kunnen je een verwijsbrief geven, waarmee je bij een ergotherapeut terecht kunt. Bij het zoeken naar een ergotherapeut is het belangrijk iemand te vinden die ervaring heeft met parkinson. Via ParkinsonNet vind je een gespecialiseerde ergotherapeut bij jou in de buurt. Of lees meer over andere paramedische behandelingen die je kunnen ondersteunen bij parkinson, zoals logopedie, fysiotherapie en diëtetiek.

NL-NEUP-240004

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Diagnose Parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast