Relaties met parkinson
Omdat jouw dagelijks leven door parkinson vroeg of laat verandert, kan dit ook invloed hebben op de relaties met dierbaren in jouw omgeving: je partner, kinderen, ouders, familie en vrienden. Ook de manier van samenleven kan veranderen en dit kan uitdagingen met zich mee brengen.
Het is erg belangrijk om open te zijn naar jouw dierbaren en zij naar jou, zodat het duidelijk is hoe jullie jezelf voelen bij bepaalde situaties. Daarnaast is het fijn om te blijven praten over de situatie en de eventuele gevoelens die hierbij komen kijken. Geef aan wanneer jij steun nodig hebt, sta open voor gesprekken die je samen kunt hebben en probeer rekening te houden met elkaar. Lees snel verder over hoe jij het beste kunt omgaan met jouw relaties met de ziekte van Parkinson.
-
Seksualiteit
Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften van ieder mens gedurende het hele leven. Het maakt daarbij niet uit of je lijdt aan een lichamelijke of een geestelijke aandoening. De behoefte blijft hetzelfde. De ziekte van Parkinson kan invloed hebben op seksualiteit. Hoe dat komt en wat er aan te doen is, lees je op deze pagina.
Lees meer -
Ouderschap
Wanneer bij je de ziekte van Parkinson is geconstateerd, kan het dagelijkse leven stukje bij beetje veranderen. Dat geldt ook voor het leven van de mensen om je heen: jouw (eventuele) partner, kinderen, familie en vrienden.
Lees meer -
Praten met kinderen
Als jij of jouw (eventuele) partner de diagnose parkinson krijgt, dan heeft dit impact op het hele gezin. Want het dagelijkse gezinsleven kan hierdoor langzaam veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de rollen, taken en verantwoordelijkheden van alle gezinsleden. Zo ook de gewoonten en tradities binnen jouw gezin. Voor jouw kinderen kan er dus ook het een en ander veranderen.
Lees meer -
Praten over jouw ziekte
Als je ziek bent, kan dat een enorme invloed hebben op jouw leven. Sommige dingen die je vroeger prima kon doen leveren nu problemen op. Misschien maak je je ook wel zorgen over de toekomst. Het kan helpen om hierover te praten.
Lees meer
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.