Maak kennis met Marina
- 50 jaar (vrouw)
- Marina zorgde 20 jaar voor haar moeder Ans met parkinson. Zij overleed 4 jaar geleden
- Kijkt graag tv
- Ik ben mezelf voorbijgelopen
Marina heeft vanaf haar 24e voor haar moeder Ans gezorgd. Dit deed ze tot aan de dood van haar moeder, nu 4 jaar geleden. Haar moeder ging langzaamaan achteruit. Op haar 50ste kreeg haar moeder een beroerte waardoor de zorg nog intensiever werd. Marina besloot toen haar moeder in huis te nemen en volledig voor haar te zorgen. Dit heeft ze jaren gedaan. In het begin ging haar moeder een aantal dagen naar een dagopvang, maar de laatste jaren was ze volledig bij Marina thuis. Pas de laatste anderhalf jaar kreeg haar moeder ook thuiszorg en uiteindelijk is haar moeder naar een verzorgingshuis gegaan. Achteraf ziet Marina in dat ze zichzelf behoorlijk voorbijgelopen is door de intensieve zorg voor haar moeder op zich te nemen. Ze had nauwelijks een eigen leven en weinig tijd voor haar eigen zoon.
Marina vertelt over de zorg voor haar moeder met parkinson, die inmiddels overleden is.
Langzaam achteruit
Mijn moeder takelde langzaam af. Het begon eigenlijk al op haar 50ste, toen ze een beroerte kreeg. Vervolgens kreeg ze het ene na het andere kwaaltje en ging ze geestelijk ook steeds meer achteruit. Op een gegeven moment heb ik haar in huis genomen, omdat het bij haar thuis echt niet meer ging. Ik heb 20 jaar voor haar gezorgd.
Zorg thuis
Mijn moeder wilde absoluut niet naar een verzorgingshuis. En ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om dat te doen. Ze accepteerde alleen dat ik haar verzorgde. Bij mij thuis sliep ze in de woonkamer. Vaak was ze onrustig. Dan ging ze midden in de nacht gillen of roepen. Daarom ben ik op een gegeven moment ook beneden gaan slapen. Zo kon ik haar snel geruststellen.
Pittig
Het is pittig om je moeder in huis te hebben. Ik was altijd met haar bezig. Met de verzorging, de medicatie, ziekenhuisbezoeken en een hele hoop papierwerk. Ik sliep slecht. En er bleef vaak weinig tijd over voor mijn zoon. Soms kwam er een vriend of vriendin oppassen. Maar de laatste jaren van haar leven accepteerde ze dat niet meer.
Overlevingsstand
Je gaat in een overlevingstand. Je doet wat moet. Gelukkig kwam de thuiszorg op een gegeven moment ondersteunen bij de verzorging. De laatste jaren van haar leven ging mijn moeder 3 dagen per week naar een dagopvang. Dat gaf mij gelukkig wat lucht.
Ik mis haar
Mijn moeder is 4 jaar geleden overleden. De zorg voor mijn moeder was zwaar, maar we hebben veel tijd met elkaar doorgebracht. Ik mis haar nog elke dag.
Tips van andere mantelzorgers…
Ik heb een tijdje vrijwilligerswerk gedaan als gastvrouw in het ziekenhuis. Het was heel fijn om even wat anders te doen. Kom meer te weten over Veronique
Mijn kinderen en ik bedenken in de auto wat we de dokter willen vragen. De dokter doet vaak een voorstel over de behandeling. Ik heb niet het idee dat we hier samen over beslissen. Kom meer te weten over Hendrieke
Ik heb nu alle verantwoordelijkheid en moet alle beslissingen nemen. Maar kies ik ook het juiste voor haar? Dat is best een dilemma. Kom meer te weten over Rayan
- 75 jaar (vrouw)
- Echtgenoot Rob (80) werd 10 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
- Gaat graag naar de kapper en laat haar nagels doen
- Mijn man is zo veranderd, dat valt me best zwaar
- 76 jaar (vrouw)
- Getrouwd met Andre (80 jaar). Hij is 6 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson en kreeg een TIA
- Houdt van breien en lezen
- Ik geniet van kleine dingen
- Rayan, 70 jaar (man)
- Getrouwd met Madeleine (65 jaar). Zij werd 3 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
- Sport graag en geeft les aan vluchtelingen
- Ik luister veel podcasts over parkinson
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.