Levodopa
Medicijnen die de hoeveelheid dopamine in de hersenen verhogen
De hoeveelheid dopamine in de hersenen kan worden aangevuld met medicijnen. Voor orale medicatie is levodopa beschikbaar in capsules of tabletten. Als je deze inneemt wordt levodopa in de hersenen omgezet in dopamine. Hierdoor wordt het tekort aan dopamine tijdelijk opgelost.
Combinatie met enzymremmers
Omdat levodopa in het lichaam heel snel wordt afgebroken zit er in het tablet en de capsule ook altijd een middel dat de afbraak of de omzet buiten de hersenen remt. Dit zijn enzymremmers. Deze zorgen ervoor dat de levodopa langer in het lichaam kan blijven, waardoor de medicatie meer effect kan hebben in de hersenen. Er zijn twee soorten afbraakremmers: de decarboxylaseremmers en de catechol-O-methyltranseraseremmers (COMT-remmer). Ze remmen ieder een andere stof die de levodopa omzet of afbreekt in het lichaam.
Levodopa is een hele effectieve medicatie voor de ziekte van Parkinson. Het vermindert de motorische symptomen, zoals traagheid en stijfheid, en kan ook een effect hebben op de niet-motorische symptomen, zoals slaap- of urinewegproblemen.
Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de enzymremmers:
Enzymremmer
Merknaam
Benserazide
Madopar disper
Carbidopa
Sinemet
Carbidopa / entacapon
Corbilta, Stalevo
Gebruik van levodopa
Veel mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken een vorm van levodopa. De orale medicatie van levodopa kan worden genomen als tablet of capsule, in een kortwerkende of langwerkende vorm. Wat het beste werkt voor jou hangt af van jouw situatie: welke klachten verminderd moeten worden en welke andere medicijnen je gebruikt. Voor ieder persoon maakt de arts de behandeling op maat.
Nadelen en bijwerkingen van levodopa
Zoals bij elk medicijn kan het gebruik van levodopa bijwerkingen veroorzaken, zoals angst, duizeligheid en hallucinaties. Lees voor alle bijwerkingen de bijsluiter van dit product.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.