Maak kennis met Jolien
- 60 jaar (vrouw)
- Echtgenoot van Barend (75 jaar). Hij werd 3 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
- Werkt in het onderwijs
- Ik pak bewust tijd voor mezelf
Barend, de man van Jolien, kreeg 3 jaar geleden de diagnose parkinson. Samen hebben ze 2 zoons van in de 20, waarvan er 1 nog thuis woont. Barend heeft geen zorg nodig, maar stelt zich steeds afhankelijker op. Hij is sneller moe dan vroeger. Jolien vindt de achteruitgang confronterend en vindt het moeilijk om hiermee om te gaan. Jolien werkt in het onderwijs. De combinatie van werk en de ziekte van haar man vraagt veel van haar. Twee dagen per maand gaat ze wandelen met een vriendin, dat houdt haar in balans.
Jolien vertelt over haar werk
Uitlaatklep
Mijn werk is mijn uitlaatklep. Ik voel me er heel fijn bij. Op mijn werk kan ik thuis even loslaten en mijn eigen ding doen. Maar mijn werk vraagt ook veel van me. Soms wordt me dat te veel. Mijn hoofd zit dan vol met vragen en zorgen over mijn man. Dan heb ik het gevoel dat ik te veel ballen in de lucht houd.
Begrip
Op het werk heb ik geleidelijk verteld over de ziekte van mijn man. Met de ene collega deel je zoiets makkelijker dan met de andere. Er is veel begrip. Als ik eerder weg moet voor een ziekenhuisafspraak, is dat geen probleem. En mijn directeur denkt met me mee om mijn werk in de toekomst anders in te delen, dat is heel erg fijn.
Blijven werken ja of nee?
De laatste tijd denk ik veel na over of en hoe ik wil blijven werken. Wil ik minder werken om samen te zijn met Barend, nu de ziekte nog niet zoveel invloed op hem heeft? Maar minder werken betekent ook minder betrokken zijn bij het onderwijs en wil ik dat? Dat is een moeilijke beslissing waar ik voor sta.
Maak ook kennis met…
Eigenlijk is het niet vol te houden. Toch ben ik er elke dag. Ik laat mijn man niet in de steek. Kom meer te weten over Veronique
Mijn vrouw kan nog veel zelf. Met sommige dingen moet ik haar nu helpen, zoals iets opschrijven of het naar boven dragen van de was. Kom meer te weten over Ruud
Het leven met een partner met parkinson is zwaar. Ik praat regelmatig met een psychotherapeut. Dat helpt mij om te blijven staan. Kom meer te weten over Annet
- 68 jaar (man)
- Getrouwd met Marja (66). Zij werd 5 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
- Gepensioneerd buschauffeur. Rijdt zo af en toe nog een rit
- Het is belangrijk om er samen over te blijven praten
- 68 jaar (vrouw)
- Getrouwd met Harry, 80 jaar. Diagnose parkinson is 7 jaar geleden gesteld
- Ze sporten samen, ook schildert en naait ze graag
- Het is hard werken
- 75 jaar (vrouw)
- Echtgenoot Rob (80) werd 10 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
- Gaat graag naar de kapper en laat haar nagels doen.
- Mijn man is zo veranderd, dat valt me best zwaar
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.