Toediening via de huid (foslevodopa)
Levodopa is een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine. Hierdoor wordt het tekort aan dopamine bij mensen met de ziekte van Parkinson tijdelijk tegengegaan. Levodopa bestaat in verschillende vormen. Het is beschikbaar als tablet, capsule en gel. De gel kan via een pomp toegediend worden. Dit kan via de dunne darm of via de huid. Op deze pagina vind je meer informatie over de toediening van foslevodopa via de huid.
Hoe werkt foslevodopa via de huid?
Foslevodopa kan alleen via de huid worden toegediend als vloeibare oplossing. Toediening via de huid wordt ook wel subcutaan genoemd, wat letterlijk 'onderhuids' betekent. In de vloeibare oplossing zit foslevodopa en foscarbidopa. Deze combinatie wordt gebruikt om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Foslevodopa wordt in het lichaam omgezet in levodopa en uiteindelijk in dopamine. Foscarbidopa wordt in het lichaam omgezet in carbidopa. Carbidopa zorgt ervoor dat er meer levodopa de hersenen kan bereiken, waar het wordt omgezet in dopamine.
Door te weinig dopamine kun je klachten krijgen die horen bij de ziekte van Parkinson, zoals beven, stijve spieren, langzaam bewegen en problemen met je evenwicht. Door de behandeling met foslevodopa krijg je meer dopamine in het lichaam met als gevolg dat deze klachten minder worden.
De oplossing wordt toegediend via een canule die net onder de huid zit. Een canule is een hol buisje gemaakt van kunststof. Deze breng je aan met een injectieapparaat en wordt op de plek gehouden door een pleister. Om huidproblemen te voorkomen, kun je de canule maximaal 3 dagen op dezelfde plek laten zitten.
De canule is verbonden met een slangetje aan een pomp, waar de vloeibare oplossing met foslevodopa en foscarbidopa in zit. Deze pomp zorgt er 24 uur per dag voor dat het lichaam medicatie krijgt. Dit gebeurt rechtstreeks via de huid. De inhoud van de maag en de daardoor wisselende opname in het lichaam wordt daarmee omzeild. Er is dus altijd een stabiele hoeveelheid levodopa in het bloed en de hersenen aanwezig, waardoor je minder last hebt van schommelingen en on/off episodes.
Hoe verloopt de behandeling?
Als jij en jouw arts besluiten dat je foslevodopa gaat toedienen via de huid, wordt er gedurende de eerste periode gezocht naar de dosering die voor jou het beste werkt. Dit kan tijdens een opname van enkele dagen in het ziekenhuis of thuis. Je krijgt begeleiding van een gespecialiseerde verpleegkundige die je helpt met het bereiden en toedienen van de dosering en het gebruik van de pomp. Er is geen operatie nodig.
Nadelen en bijwerkingen van foslevodopa via de huid
Onderhuidse infusie als toedieningsvorm van de medicatie kan voor bijwerkingen zorgen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn ontsteking of reactie op de plek van het infuus zoals abces vorming, cellulitis, rode kleur van de huid, bult of zwelling. De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van de foslevodopa/foscarbidopa zijn angst, hallucinaties of duizeligheid. Lees voor alle bijwerkingen de bijsluiter van dit product.
Niet altijd geschikt
Niet alle parkinsonpatiënten komen in aanmerking voor een behandeling met foslevodopa via de huid. Redenen om geen foslevodopa via de huid te kunnen gebruiken zijn onder andere ernstige hartproblemen of een hoge oogdruk. Bespreek altijd met jouw arts welke behandeling voor jou het meest geschikt is.
Wanneer mag u dit medicijn niet gebruiken?
- U bent allergisch voor een van de stoffen in dit medicijn. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 van deze bijsluiter.
- U heeft een oogziekte die ‘nauwe-kamerhoekglaucoom’ heet.
- U heeft een erge hartziekte.
- Uw hart klopt niet regelmatig (aritmie).
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.