Stemming bij parkinson
Een gedeelte van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt in de loop van de tijd last van stemmingsklachten. De meest voorkomende klachten zijn depressie, apathie en ontremming.
Depressieve verschijnselen uiten zich onder andere door sombere gedachten, nergens meer plezier uithalen, slecht slapen en verandering van eetlust. De depressie kan worden veroorzaakt door de veranderingen in de hersenen als gevolg van de ziekte maar kan ook het gevolg zijn van het gevoel van verlies dat hoort bij een chronische ziekte. Waar de klachten ook vandaan komen, ze hebben een behoorlijke invloed op jouw leven. Dit terwijl er vaak wel wat aan te doen is; ofwel door een verandering van medicijnen of door begeleiding door een psycholoog. Hoewel het soms door de depressieve gevoelens moeilijk is om initiatief te nemen is het zeer de moeite waard om hulp te zoeken.
Een andere verandering van stemming die sommige mensen meemaken is ontremming. Dit komt minder vaak voor dan depressie. Apathie komt het minst voor.
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.