Geavanceerde behandelingen bij parkinson
Introductie
Als je in de gecompliceerde fase van de ziekte van Parkinson bent beland, merk je dat je last hebt van een wisselende werking van jouw orale medicatie. Deze wisselingen heten on- en off-fluctuaties. De medicijnen worden niet meer meteen opgenomen, maar blijven soms lang in de maag zitten. Ook kunnen jouw hersenen de wisselingen in de hoeveelheid medicatie in jouw bloed niet goed meer opvangen. Hierdoor ervaar je wisselend gedurende de dag plotselinge toenames van parkinsonklachten (off-episode), periodes dat je je goed voelt (on-episode), en periodes dat je overbeweeglijk bent (dyskinesie).
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Als je last hebt van de on/off-fluctuaties en het niet meer lukt dit goed op te vangen met verandering van medicatie, kan een van de geavanceerde behandelingen misschien een goede optie voor jou zijn.
Continue Dopaminerge Stimulatie
De basis van de geavanceerde behandelingen is om jouw hersenen een meer stabiele en continue stimulatie geven. Dit wordt ook wel Continue Dopaminerge Stimulatie (CDS) genoemd. Hierdoor lukt het beter zoveel mogelijk binnen de grenzen te blijven van de hoeveelheid stimulatie/dopamine die jouw hersenen nodig hebben en aankunnen. Door deze stabiele stimulatie nemen de hoeveelheid en de ernst van de on/off-fluctuaties af, kunnen de parkinsonsymptomen beter worden bestreden en verbetert jouw kwaliteit van leven.
Vier soorten geavanceerde behandelingen
Er zijn vier verschillende geavanceerde behandelingen beschikbaar voor de ziekte van Parkinson:
- Toediening via de huid (apomorfine)
- Stimulatie van de hersenen (DBS) (Deep Brain Stimulation)
- Toediening via de huid (foslevodopa)
- Toediening via de dunne darm (levodopa)
De vier behandelingen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, en zijn niet altijd toepasbaar bij iedere patiënt. Je kan het beste samen met jouw arts bespreken of een van de methodes je zou kunnen helpen en welke dat dan zou zijn.
Conclusie
De geavanceerde behandelingen kunnen voor mensen in de gecompliceerde fase van de ziekte van Parkinson verlichting bieden voor de klachten die responsfluctuaties en on/off-episodes met zich meebrengen. Over het algemeen neemt de kwaliteit van leven toe bij gebruik van deze behandelingen. Echter, de behandelingen kunnen ook een belasting voor je zijn. Het is daarom verstandig om goed na te denken over jouw opties en samen met jouw arts een zorgvuldige afweging te maken.
Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson
- 11 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
- Werkt niet meer
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.