Parkinson en paramedische zorg

Wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, kun je elke dag voor verschillende uitdagingen komen te staan. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van motorische klachten, zoals moeite hebben met bewegen of evenwichtsproblemen waardoor je valt. Om deze symptomen onder controle te houden zijn er verschillende behandelingen met medicijnen beschikbaar. Deze kunnen ondersteunen bij parkinson door het dopaminetekort in de hersenen aan te vullen.

Paramedische zorg

Naast behandelingen met medicijnen kun je ook gebruik maken van paramedische zorg. Dit zijn verschillende vormen van medische behandelingen. Deze kunnen ter aanvulling helpen om beter om te gaan met je klachten of je helpen om je omgeving anders in te richten op basis van je klachten. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende paramedische behandelingen voor de ziekte van Parkinson.

  • Fysiotherapie

    Fysiotherapie en oefentherapie kunnen behulpzaam zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson. Als je parkinson hebt, kun je namelijk problemen hebben met het uitvoeren van dagelijkse bewegingen. Denk aan lopen, fietsen, omdraaien in bed of opstaan uit een stoel. Benieuwd bij welke fysieke klachten je het beste kunt informeren naar fysiotherapie of oefentherapie? Meer hierover en informatie over de verschillende behandelingen lees je in dit artikel.

    Lees meer
  • Logopedie

    Als je parkinson hebt kan je motoriek steeds meer achteruitgaan. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van bekende motorische symptomen, zoals trillen of stijfheid. Maar het kan ook zo zijn dat je last krijgt met praten, horen, kauwen of slikken. Een logopedist leert je hoe je kunt omgaan met deze klachten. Je krijgt onder andere hulp met beter en duidelijker praten. Ook geeft de logopedist tips en oefeningen om makkelijker en veiliger te kauwen en slikken. Lees op deze pagina meer over hoe logopedie kan ondersteunen bij de ziekte van Parkinson.

    Lees meer
  • Ergotherapie

    Bij mensen met de ziekte van Parkinson gaan sommige dagelijkse handelingen steeds lastiger. Denk aan aankleden, schrijven, eten maken of zelfs gewoon bewegen in huis. Ergotherapie helpt je omgaan met deze klachten. Ergotherapeuten richten zich op het verbeteren van je zelfstandigheid in het dagelijks leven. Zij kijken samen met jou welke hulpmiddelen daarbij kunnen helpen en doen bijvoorbeeld aanpassingen in je woning. Hierdoor wordt het makkelijker om met je klachten om te gaan. Lees verder om te ontdekken hoe ergotherapie je kan helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

    Lees meer

Wat is paramedische zorg bij parkinson?

Paramedische zorg richt zich op het beter functioneren van je lichaam en het op peil houden van je gezondheid. Bij lichamelijke- of gezondheidsklachten kan een huisarts mensen met parkinson doorverwijzen voor paramedische zorg op maat.

De letterlijke betekenis van paramedisch is ‘naast de dokter’. Hiermee wordt bedoeld dat een paramedicus zich niet direct richt op het genezen van de patiënt, maar op het omgaan met de klachten die iemand heeft. Deze professionals kunnen je helpen de kwaliteit van je dagelijkse leven te verbeteren. Paramedische behandelingen bij de ziekte van Parkinson bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek.

Parkinson ervaringen Rayan
Rayan 70 jaar (man)
Verdiep je goed in de informatie over de ziekte van Parkinson en blijf kritisch of je de goede hulpverleners om je heen hebt.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij de motorische symptomen die ontstaan bij parkinson. De fysiotherapeut is er om je te ondersteunen bij problemen met bewegen, zoals trillen, stijfheid en moeite met je evenwicht bewaren. Je gaat samen oefeningen doen en krijgt massages. En als het lopen lastig is, kan de fysiotherapeut je leren hoe je beter kunt lopen met de juiste stappen en houding. Als je moeite hebt met je evenwicht, leer je ook hoe je veilig kunt oefenen. Soms kan het zijn dat je een hulpmiddel krijgt om beter te kunnen lopen, zodat je minder snel valt.

En zelfs als je thuis problemen ervaart, kun je nog steeds samen met de fysiotherapeut oefenen. Als je last hebt van "freezing," wat betekent dat je ineens niet meer kunt bewegen, leer je handige trucjes om dit minder vaak te laten gebeuren. Zo blijf je in beweging en voorkom je dat je snel valt.

Fysiotherapie bij parkinson

Oefentherapie

Cesar en Mensendieck zijn soorten oefentherapie die vooral gericht zijn op je lichaamshouding en manier van bewegen. Als je parkinson hebt, kan een oefentherapeut je bijvoorbeeld leren hoe je beter rechtop kunt staan en lopen. Ze laten je zien hoe je veilig kunt opstaan uit een stoel of uit bed, en ze helpen je om je evenwicht te verbeteren. Daarnaast leer je soepeler te bewegen, zoals makkelijker draaien in bed of bukken. De therapeut kijkt goed naar hoe jij beweegt en geeft je specifieke oefeningen die je ook thuis kunt doen. Dit kan helpen om pijn en ongemak te verminderen.

Logopedie

Parkinson kan problemen veroorzaken met de spieren in je mond en keel, wat soms leidt tot moeilijkheden bij praten en slikken. Gelukkig kan een logopedist je helpen om beter en duidelijker te spreken. Ze maken vaak gebruik van de Pitch Limited Voice Treatment (PLVT) methode, die speciaal is ontworpen om je verstaanbaarheid in korte tijd te verbeteren. Daarnaast geeft de logopedist handige tips en oefeningen om het slikken makkelijker en veiliger te maken, zoals het nemen van kleine hapjes, goed kauwen, of zelfs het pureren van voedsel.

Bij problemen met kauwen en slikken, werkt de logopedist vaak samen met een diëtist om je verder te ondersteunen.

Logopedie bij parkinson

Ergotherapie

Ergotherapeuten helpen mensen met parkinson bij het behouden van hun zelfstandigheid in het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals aankleden of koken. Ze komen vaak bij je thuis om te kijken of er aanpassingen kunnen worden gedaan om je leefomgeving veiliger te maken. Dit kan onder andere inhouden dat ze obstakels in huis wegnemen, zoals drempels of nauwe doorgangen. Daarnaast geven ze adviezen over hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Denk hierbij aan speciaal bestek, het gebruik van een rollator, het installeren van een douchestoel of het plaatsen van handige handvatten in huis om je aan op te trekken. Hierdoor wordt je dagelijks leven gemakkelijker en veiliger.

Ergotherapie bij parkinson

Diëtetiek

Bij parkinson kan het moeilijk zijn om op gewicht te blijven. Sommige medicijnen kunnen ook gewichtsverlies of -toename veroorzaken. Een diëtist kan een persoonlijk voedingsplan opstellen dat ervoor zorgt dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je op een gezond gewicht kunt blijven. Een diëtist kan ook adviseren welke voeding en eettijden het best samengaan met parkinsonmedicatie.

Daarnaast kunnen ze helpen bij eetproblemen die kunnen ontstaan als gevolg van problemen zoals moeite met slikken. Ze kunnen praktische tips geven om hiermee om te gaan, zoals het gebruik van gepureerde voeding of andere aangepaste maaltijdplannen om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Starten met paramedische zorg bij parkinson

Overweeg je om gebruik te maken van paramedische zorg bij parkinson? Dan is het goed om hierover te praten met je arts. Hij of zij kan je adviseren welke behandeling het beste bij jou past. Voor meer informatie over de diverse vormen van paramedische zorg en hoe deze kunnen helpen bij parkinson, kun je verder kijken op onze website. Hier vind je gedetailleerde uitleg en handige tips voor een beter leven met parkinson. Starten met paramedische zorg? Vind een in parkinson gespecialiseerde zorgverlener in de buurt.

NL-NEUP-240001

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Fysiotherapie
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast