De impact op partners en kinderen

Parkinson en de impact op naasten

Als iemand de ziekte van Parkinson krijgt, dan heeft dit ook een grote impact op veel mensen in zijn of haar omgeving. De impact kan steeds groter worden naarmate de ziekte verergert. En daarmee ook de belasting van partner en kinderen, familie, vrienden en andere naasten.

Parkinson is een chronische, progressieve ziekte. Dit betekent dat de ziekte niet meer overgaat en dat na verloop van tijd de klachten toenemen. Daardoor kan het zijn dat jij als naaste meer zorg op je neemt. Vaak komt er ongemerkt steeds iets bij. Het is belangrijk om de balans te houden tussen goed voor elkaar zorgen en ook dicht bij jezelf te blijven.

Daarbij komt ook nog eens dat bepaalde symptomen van parkinson een extra belasting kunnen zijn voor jou als naaste en voor jouw relatie. Dat is niet altijd even makkelijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld veranderingen die te maken hebben met stemming en emotie of juist alledaagse activiteiten zoals koffie zetten en het uitruimen van de vaatwasser. Het is belangrijk om niet te onderschatten dat de ziekte van Parkinson ook effect heeft op jouw leven. Dat helpt bij het vinden van een goede balans tussen wat je zelf nodig hebt en de zorg voor degene die parkinson heeft: jouw partner of ouder.

Hoe parkinson de relatie beïnvloedt

Door een ziekte als Parkinson kan jouw relatie veranderen. De onderlinge verhouding verandert mogelijk, doordat jouw partner of ouder meer hulp nodig heeft en er daardoor meer op jouw schouders terechtkomt. Het is dan zoeken naar een nieuw evenwicht.

Hierbij is het belangrijk samen te blijven lachen, huilen en praten. Ook is het belangrijk samen regelmaat aan te brengen in het dagelijks leven, samen te plannen en regelmatig te pauzeren tijdens activiteiten of afspraken. Het opzoeken van een rustige omgeving helpt ook daarbij.

Zorgen voor een partner

Zorgen voor een partner met de ziekte van Parkinson vraagt veel van je. Helpen met aankleden, de dagelijkse verzorging of medicatie nemen: na verloop van tijd zal je meer en meer zorg op je nemen. En steeds meer taken alleen oppakken, zoals het huishouden en regelen van financiële zaken. Los van het feit dat dit fysiek zwaar kan zijn, kan dit ook de mentale belasting verhogen. Daarom is het belangrijk dat je niet jouw eigen welzijn uit het oog verliest en goed voor jezelf blijft zorgen.

Zorgen voor een ouder

Als een van jouw ouders de diagnose parkinson krijgt, dan kan dat invloed hebben op de relatie met jouw ouders. Je kunt je als kind hierdoor belast voelen. Soms kan de zorg voor een ouder met de ziekte van Parkinson zelfs meer van je vragen dan je aankunt. En ook de niet-zieke ouder kan meer zorg nodig hebben en/of overbelast raken.
Mocht dit het geval zijn, trek dan zo snel mogelijk aan de bel en probeer de zorg voor jouw ouders te verdelen.

Wanneer er de behoefte is aan meer steun, informatie en support zijn er enkele dingen die je kunt doen:

  • Praten met vrienden of vriendinnen. Zij kunnen extra steun bieden en er voor je zijn.
  • Praten met de huisarts. Indien nodig kan die je doorverwijzen naar andere professionals.
  • Meegaan naar de specialist.

Lees meer over de impact op partners en kinderen:


  • Impact op de relatie

    Als mensen al langere tijd bij elkaar zijn ontstaat er een bepaald patroon in een relatie. Je weet wat je aan elkaar hebt en ieder heeft zo zijn eigen rol in de relatie. Dit groeit zo en voelt vaak heel comfortabel. Een ziekte zoals Parkinson kan dit evenwicht helemaal verstoren. Hoewel je van elkaar houdt is het dan zoeken naar een nieuwe manier om met elkaar om te gaan en van elkaar te genieten.

    Lees meer
  • Zorgen voor een ouder

    Als een van jouw ouders met de ziekte van Parkinson wordt gediagnostiseerd heeft dat invloed op het hele gezin. Misschien maakte je je al langer zorgen om symptomen die je zag bij jouw ouder en is het een opluchting om nu een diagnose te hebben. Misschien komt de diagnose als een verrassing. Hoe dan ook kost het wat tijd om met dit nieuws om te gaan.

    Lees meer
  • Parkinson en mantelzorg

    Sommige mensen met de ziekte van Parkinson, kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Denk aan mantelzorg: hulp van mensen in de omgeving wanneer er extra ondersteuning nodig is. Wat mantelzorgen precies inhoudt en hoe je als mantelzorger de juiste zorg kan bieden, lees je hier.

    Lees meer
  • Ervaringen van mantelzorgers

    Als je voor iemand met de ziekte van Parkinson zorgt, dan vraagt dat veel van je. De invloed kan steeds groter worden als de ziekte erger wordt. Het is daarom belangrijk om balans te houden en ook voor jezelf te blijven zorgen. Andere mantelzorgers delen hun verhalen en tips.

    Lees meer
  • Rouwverwerking

    Als jij of jouw naaste de diagnose ziekte van Parkinson krijgt is dat een grote schok. Het zal misschien een tijdje duren voordat je het een plek kunt geven en weer naar de toekomst kunt gaan kijken. Voor veel mensen is het krijgen van een dergelijke diagnose een reden voor rouw. Rouw om de dingen die misschien niet meer kunnen, rouw om het verlies van plannen en dromen.

    Lees meer
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Impact op de relatie met jouw partner
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast