Parkinson en seksualiteit
Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften van ieder mens gedurende het hele leven. Het maakt daarbij niet uit of je lijdt aan een lichamelijke of een geestelijke aandoening. De behoefte blijft hetzelfde. De ziekte van Parkinson kan invloed hebben op seksualiteit. Hoe dat komt en wat er aan te doen is, lees je op deze pagina.
De invloed van parkinson op seksueel genot
Seksuele klachten bij parkinson kunnen zowel psychologisch als lichamelijk zijn. Hoe dit tot uiting komt, kan per persoon verschillen.
Emotionele klachten
Hoe we ons voelen kan van grote invloed zijn op onze beleving van seks.
Ons belangrijkste seksorgaan zit tussen de oren. Wanneer we iets aantrekkelijks waarnemen, komt er onder andere dopamine vrij in onze hersenen. Bij parkinson is de aanmaak van dit ‘beloningshormoon’ - waardoor we ons goed voelen - nou juist aangetast.
Daarnaast voelen sommige mensen met parkinson zich onzeker over hun lichaam. Zij hebben niet altijd controle over hun lichaam waardoor ze het gevoel hebben dat het lichaam hen in de steek laat. Gevolg kan zijn dat ze zichzelf ten onrechte niet meer als seksueel aantrekkelijke partner zien.
Andere voorkomende emotionele klachten die belemmerend kunnen werken zijn:
- Depressie
- Schaamte
- Angst voor afwijzing
- Onzekerheid
- Empathieverlies (niet kunnen aanvoelen wat de partner fijn vindt)
- Gedragsverandering (waardoor de partner het moeilijk vindt om intiem te worden)
Lichamelijke klachten
De meeste voorkomende lichamelijke klachten die belemmerend kunnen werken zijn:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Incontinentie
- Overgevoeligheid voor prikkels
- Afasie (niet kunnen aangeven wat wel/niet prettig voelt)
- Verminderd libido (door bijv. antidepressiva)
- Hyperseksualiteit (door parkinsonmedicatie)
- Erectie-/ejaculatiestoornis
Relatieproblemen bij parkinson
Romantische relaties kunnen bij parkinson onder druk komen te staan. Een van de redenen is omdat de rollen gaandeweg kunnen verschuiven. Waar er voorheen sprake was van een gelijkwaardige relatie verhouden de partners zich bij het vorderen van de ziekte tot elkaar als mantelzorger en patiënt. Lichaamscontact is dan meer functioneel - zoals het helpen bij douchen of bij toiletbezoek - dan intiem.
Zowel voor de patiënt als de partner kan communicatie over dit onderwerp moeilijk zijn. Er kan sprake zijn van schuldgevoel door de veranderde behoeftes, moeite bij het verwoorden van gevoelens en angst om de ander te kwetsen.
Praten over seks
Zo’n 50 à 60% van de mensen met een hersenaandoening ervaart problemen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. 68% van deze mensen wil graag praten over deze klachten, maar slechts 6% hiervan komt uiteindelijk bij de seksuoloog terecht.
Veel patiënten en partners vinden het vaak een lastige stap om hulp te vragen en/of te aanvaarden. Men voelt zich onwennig en ongemakkelijk, en ervaart schaamte en onzekerheid. Dit taboe is niet nodig. Ga zelf aan de slag met onderstaande adviezen en maak het bespreekbaar met jouw huisarts, neuroloog of verpleegkundige.
Advies voor intimiteit bij parkinson
De eerste stap is om als koppel te verwerken dat het seksleven niet meer zal zijn zoals vroeger. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat bepaalde dingen niet meer kunnen en dit vervolgens te accepteren. Om dit proces te bevorderen, kunnen de volgende adviezen houvast bieden:
- Maak bewust tijd voor elkaar vrij
- Laat los hoe seks ‘hoort’ te zijn
- Ga samen op zoek naar wat er wel nog kan
- Ga van prestatiegericht naar pleziergericht
- Zoek andere vormen van intimiteit (gezellig samen zijn, delen van je gevoel)
- Stel je verwachtingen bij
- Maak gebruik van hulpmiddelen
- Experimenteer met minder traditionele vormen van het liefdesspel
Om op seksueel vlak weer nader tot elkaar te komen heeft de Rutgers Stichting, het kenniscentrum voor seksualiteit, relatie-oefeningen ontwikkeld. Dat kan helpen bij het stimuleren van een nieuw en bevredigend seksleven!
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.