Depressie en angst bij parkinson

Depressie en angst

Mensen met parkinson kunnen in de loop van de tijd last krijgen van stemmingsklachten. Dat zijn bijvoorbeeld angst, depressie, ontremming en apathie. Dit soort klachten vallen onder de niet-motorische symptomen van parkinson. Depressie komt van deze klachten het meest voor.

Bij mensen met parkinson kan een depressie worden veroorzaakt door de afsterving van hersencellen in de Substantia Nigra. De depressie is in daarmee een gevolg van de ziekte. Maar een depressie kan ook ontstaan door het gevoel van verlies dat mensen ervaren: verlies van gezondheid, verlies van het doen van activiteiten die niet meer lukken.

Een depressie wordt niet altijd herkend

Een depressie wordt niet altijd herkend. Bij mensen met parkinson wordt een depressie niet altijd herkend. Dat komt onder andere doordat sommige symptomen van een depressie ook voorkomen bij mensen die niet depressief zijn. Dit zijn symptomen als langzaam bewegen, zachter praten, een vlakke gelaatsuitdrukking, gebrek aan energie, het lastig vinden om ergens de aandacht bij te houden en slaapproblemen.

Daarnaast vinden sommige mensen met parkinson het lastig om over hun depressieve klachten te praten, waardoor een depressie niet ter sprake komt.

Hoe een depressie zich kan uiten

Een depressie zich op verschillende manieren uiten. Voorbeelden van depressieve klachten zijn:

  • Sombere gedachten
  • Lusteloos zijn
  • Nergens zin in hebben
  • Het lukt niet om ergens plezier uit te halen
  • Verdriet
  • Angst
  • Schuldgevoel
  • Geheugenproblemen
  • Slecht slapen
  • Verandering in eetlust (geen honger of juist extra veel eten)

De ziekte van Parkinson heeft vaak impact op iemands leven. Daarom kan het zijn dat mensen met parkinson zich af en toe somber, verdrietig of lusteloos voelen. Dat is ook heel begrijpelijk. Maar dat hoeft niet te betekenen dat er sprake is van een depressie.

We spreken van een depressie als iemand langer dan twee weken steeds erg somber is, nergens zin in heeft en last heeft van andere symptomen als slaapklachten, schuldgevoelens, angst, spanning en verandering in eetlust.

Wat je kunt doen als je parkinson en een depressie hebt

Waar de depressieve klachten ook vandaan komen, ze hebben een behoorlijke invloed op jouw leven. Door de depressieve gevoelens kan het moeilijk zijn om initiatief te nemen. Gelukkig is er vaak wel wat aan te doen als je het bespreekbaar maakt. Zo kan bijvoorbeeld het aanpassen van je parkinson medicijnen helpen. Je arts kan samen met jou nagaan of dit bij jou nodig is. Naast het aanpassen van medicatie kan ook begeleiding door een psycholoog helpen. Soms kan het nemen van speciale medicijnen tegen depressie uitkomst bieden.

Angst en de ziekte van Parkinson

Angstklachten gaan vaak samen met depressieve klachten. Er wordt dan ook vermoed dat er een verband is tussen de ontwikkeling van angst en depressie. Angst kan zich op verschillende manieren uiten. Iemand met angstklachten kan bijvoorbeeld bang zijn voor grote menigten. Ook kan de persoon bang zijn om de deur uit te gaan of auto te rijden.

Mensen met angstklachten kunnen nerveus en prikkelbaar overkomen, hyperventileren en angstaanvallen krijgen. De gespannenheid kan soms leiden tot agressief of opstandig gedrag. Bij mensen met parkinson kunnen deze aanvallen gepaard gaan met lichamelijke klachten als stijfheid en bewegingsarmoede.

Hoe je angstklachten kunt verminderen

Angstklachten kunnen een grote invloed op het dagelijkse leven van mensen met parkinson. Er zijn diverse behandelingen om de angstklachten te verminderen of te laten verdwijnen. Zo kan bijvoorbeeld coaching door een psycholoog en/of speciale medicatie helpen. Soms kan door het aanpassen van de parkinson medicatie klachten verminderen of verdwijnen. De angstklachten bespreken met een zorgverlener kan een eerste stap naar vermindering zijn.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of vul de parkinson gesprekshulp in om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Verlies reuk/smaak bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast