Apathie bij parkinson
Apathie en de ziekte van Parkinson
Een deel van de mensen met parkinson krijgt te maken met neerslachtigheid, lusteloosheid, een gebrek aan emotie en motivatie. Dit wordt ook wel apathie genoemd. Apathisch gedrag kan een op zichzelf staand symptoom zijn van de ziekte van Parkinson of het gevolg zijn van een depressie of dementie. Hoe dan ook, apathie is van grote invloed op de kwaliteit van het leven. Zowel voor degene die het treft als voor de naaste omgeving.
De symptomen van apathie
Apathie valt onder de niet-motorische symptomen van de ziekte van Parkinson. Iemand die apathisch is laat weinig tot geen emoties zien, heeft minder interesse in zijn of haar omgeving en heeft geen zin en energie om iets te doen. Mensen die gebukt gaan onder apathie kunnen het lastig vinden om gericht te denken en gericht dingen te doen. Ook kunnen ze emotioneel minder betrokken zijn en minder interesse tonen in hun omgeving, zoals hun partners en kinderen. Voor naasten kan het lastig zijn om hiermee om te gaan.
Apathisch gedrag bij parkinson: impact op naasten
Doordat apathie impact heeft op het functioneren van mensen met parkinson kan ook de omgeving hier veel last van hebben. Bij naasten kan er sprake zijn van onbegrip, frustratie en zelfs boosheid. Apathie kan ook gevolgen hebben voor de relatie met een partner en kinderen. Als er hierdoor relatieproblemen ontstaan, is het verstandig om hulp te vragen aan de huisarts of specialist in het ziekenhuis.
Behandeling van apathie
Er is nog weinig bekend over de mogelijke oorzaken van apathie bij mensen met parkinson. Daarom zijn de mogelijkheden voor de behandeling van apathisch gedrag beperkt. Wel kan het helpen om mensen met parkinson die last hebben van apathie te stimuleren om actief bezig te zijn. Daarom wordt er geadviseerd om een duidelijke dagstructuur te hanteren, met steeds terugkerende activiteiten.
De rol van dopamine bij het behandelen van apathie
Dopamine kan mogelijk de apathie bij mensen met parkinson verminderen. Bij de ziekte van Parkinson ontstaat er juist een tekort aan dopamine in de hersenen. Er is echter nog weinig bekend over het verband tussen dopamine en apathisch gedrag. Momenteel wordt onderzocht of apathie kan worden verminderd met medicijnen, die van invloed zijn op de hoeveelheid dopamine in het lichaam. De resultaten leveren mogelijk een betere behandeling van apathie op. Daarmee zou ook de kwaliteit van het leven voor mensen met parkinson en hun naasten kunnen verbeteren.
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.