Motorische symptomen van parkinson
Introductie
Door een tekort aan dopamine is het voor de hersenen moeilijker om bewegingen te coördineren en vloeiend te laten verlopen. Dit veroorzaakt allerlei problemen die met beweging te maken hebben. Al deze bewegingsklachten samen noemen we motorische symptomen. Het is helaas niet te voorspellen wie door de ziekte van Parkinson welke verschijnselen zal ervaren en wanneer deze gaan optreden. Ook is niet duidelijk te zeggen of iemand een enkele klacht of gelijktijdig heel veel klachten gaat krijgen. Van sommige symptomen kan je veel last hebben, anderen vallen misschien bijna niet op.
De voornaamste motorische symptomen
- Trillen/tremor
- Stijfheid/rigiditeit
- Bewegingsarmoede
- Vlakke gelaatsuitdrukking
- Evenwichtsproblemen
- On/Off fenomeen
- Handschrift
Conclusie
Iedereen met de ziekte van Parkinson heeft motorische symptomen. Hoeveel last je hiervan hebt, hangt heel erg af van de ernst en combinatie van verschijnselen die je hebt. Zo kan je bijvoorbeeld pijn hebben in uw schouders door de stijfheid en de bewegingsarmoede. Of je vindt het moeilijk om te schrijven als gevolg van bewegingsarmoede, stijfheid en beven.
Als deze verschijnselen een negatieve invloed hebben op jouw leven kan je op zoek gaan naar oplossingen.
Wat kan je nog meer doen?
Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van ParkinsonNet. Ook jouw neuroloog kan je adviseren bij het vinden van de juiste ondersteuning.
Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via sociale media zoals Facebook.
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.