Over parkinson

Wat is parkinson?

Ruim 60.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson. Elk jaar komen daar zo’n 8.000 mensen bij. De ziekte van Parkinson is een chronische, progressieve ziekte. Dit betekent dat het een ziekte is die niet meer overgaat (chronisch), en in de loop van de tijd erger wordt (progressief). Bij minder dan vijf procent van de mensen met parkinson is het een erfelijke variant. In enkele gevallen wordt de diagnose parkinson gesteld, wanneer er eigenlijk sprake is van een parkinsonisme; een verzamelterm voor aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson.

Wat is parkinson?

Hoe ontstaat parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson speelt een groepje speciale cellen in de hersenen een belangrijke rol. Deze cellen liggen in een gebied, dat de Substantia Nigra wordt genoemd. Deze cellen maken de stof dopamine aan. Bij de ziekte van Parkinson verdwijnen deze cellen langzaam, waardoor er een tekort aan dopamine ontstaat.

Dopamine

Dopamine is een heel belangrijke stof. Het geeft signalen door van de ene hersencel naar de andere. Zo’n stofje dat een signaal doorgeeft wordt neurotransmitter genoemd. Er zijn in de hersenen en het lichaam heel veel neurotransmitters die allemaal hun eigen takenpakket hebben. Dopamine zorgt voor soepel en gecoördineerd bewegen. Het heeft ook een effect op slaap en stemming en kan zelfs andere taken beïnvloeden, zoals de werking van de maag en darmen.

Als er meer cellen in de Substantia Nigra verdwijnen, neemt de hoeveelheid dopamine in de hersenen af. Hierdoor ontstaat er een tekort aan dopamine in de hersenen. Dit is de hoofdoorzaak voor het ontwikkelen van de symptomen die optreden bij de ziekte van Parkinson.

Symptomen van parkinson

In het begin merk je niet dat de hoeveelheid dopamine vermindert. De hersenen zijn nog veerkrachtig genoeg om het verschil op te vangen. Echter, als een groter deel van de cellen niet meer werkt en het tekort niet meer kan worden opgevangen, begin je klachten te ontwikkelen. De symptomen kunnen uiteenlopen van een lichte beving van een hand of voet tot andere klachten zoals pijn, stijfheid of vermindering van het reukvermogen.

Over het algemeen zijn de symptomen van de ziekte van Parkinson onder te verdelen in twee soorten:
1. Motorische klachten, zoals beven of trillen, tremoren, stijfheid of evenwichtsproblemen.

Motorische symptomen van parkinson 2. Niet-motorische klachten, zoals problemen met slapen, wisselende stemming en vergeetachtigheid.

Niet-motorische symptomen parkinson

Parkinson, een progressieve ziekte

De ziekte van Parkinson is een progressieve of voortschrijdende ziekte; de afbraak van de cellen gaat langzaam door. Dit betekent dat in de loop van de tijd de verschijnselen erger zullen worden en er nieuwe klachten bij zullen komen. Dit ziekteverloop is bij iedereen anders, maar over het algemeen is dit een langzaam proces dat meerdere (tientallen) jaren in beslag neemt.

Wetenschappers hebben nog niet ontdekt wat nu eigenlijk de oorzaak is van de schade aan de Substantia Nigra cellen. Het is ook nog niet gelukt om een manier te vinden om de voortgang van de ziekte te stoppen of te vertragen. Deze zoektocht duurt nog steeds voort. Gelukkig zijn er wel behandelingen en medicijnen beschikbaar die de symptomen kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn er vooral op gericht om de dopamine in de hersenen weer aan te vullen. Ontdek hier het overzicht van deze behandelingen.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Parkinson symptomen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast